24 Februari 2010

Buat kain rentang, mati terlentang.....

Kam sa mi da (Thank you) kawan ku suhaila and ein sebab menghadiahkan beday present pada ku.... Walau lambat asal dapat... Hehehe... Gurau jek. Wish pun da cukup baik dah untuk ku.... Ni gambar adiah su... Ein x sempat nak tangkap....

Adiah kipas mini... Comel~~~ Heee~

Well, ape yang dibuat oleh ku arini? Pagi gi kuliah. Pastu race balik kolej angkut kain and kengkawanku... Mau gi tempah baju kurung. Nak cari tempat murah. Ada yang kata kat serdang ada tempat murah, RM35 jek sepasang so kami beramai2 pergi tapi makcik tu xde. Balik kg. Minggu depan baru ada. So, x mo give up, pergi lak kat tempat jahit berdekatan tapi... rumah nye pelik jek. Bersepah semacam. Macam x berjaga. Kawan2 ku gi la bertanya kan samada terima x kitorg nye baju manakala ku yang menjadi pemandu berhemah dok jek dalam kete. 

Alang2 dok dalam kete, ku memerhati la alam sekitar tapi rumah tu memang menyemakkan pemandangan ku (sorry~).... So ku berkata pada kawan ku, "kalau da rumah cam x diurus, boleh caya ke orang ni buat kain kite leklok? Macam xnak lah... ". Kawan ku pun setuju... so when kawan2 laen datang, kite berpakat xmo hantar kain disitu kerna slaen pemandangan yang x menyelerakan, akak tukang jahit tu macam malas nak terima tempahan selain baju kurung biasa. Die asyik ulang perkataan malas, malas, malas.... (Maleh ko?) Aik??? X mo duit ke? Hm..... X kesah lah. Cari tempat lain la camtu....Orang da x ikhlas... X mo ar...

So, kami bersiar2 di Serdang sambil cari kedai jahit baju kurung. Tapi semuanya mahal. RM55.... RM60.... Amboih.... kain x la mahal sangat tapi upah melampau... Ni yang nak jadi tukang jahit neyh... ;p Da cakap da kat kawan2... Kalau la kite bukak kedai jahit kat sini and ambik upah RM30-40 jek... Mesti kedai laen pun turun harga.... Huhuhu.... angan jek lebih... Action x dak... ;p

Nak dijadikan cite... After lunch kat Padang, kawan2 ku pergi beli air and tanya budak yang jual air kat situ samada ada x kedai tukang jahit yang lain. Die cakap kat SS memang standard mahal. Kalau nak, gi Serdang Jaya. Alang2 da mencari ni... baek carik habis-habisan right? So all of us decided to go to Serdang Jaya.

Berpusing2 gak mencarik kat taman kat situ. Tapi... berkat pertolongan akak Ice Blended, kami dapat la sampai ke destinasi yang dituju.... Makcik tu cuma cas RM38 untuk baju kurung biasa. Selain dari tu, RM40. Murah giler~~~ Wa~~ Bagus2... 

So, tengah2 dok mengukur badan, kawanku bertanya pada makcik ni. "Mak cik, nape x letak kain rentang ke apa ke... So senang sket orang datang nak tempah." Makcik tu jawab dengan selamba badaknye.... "Kang letak kain rentang, mati terlentang plak makcik kang...." Kitorang yang dengar... Gelak macam haram.... Comel mak cik ni.... kami paham wahai makcik. Kalau letak kang... x cukup kaki dan tangan nak menjahit.... Ramai la yang dok datang menempah.... huhuuhu....

Pastu borak punye borak.... Dapat tahu anak makcik ni cikgu. Cikgu jasmani tapi jadi cikgu BI. Biase r tu... Kitorang yang fizik ni... Mebi ajar Sejarah kot.... Abes r... (T_T) Pastu mak cik ni bagi nasihat. Kalau gi praktikal kena pakai smart2 sebab ada markah penampilan. Kasut kene bertutup.... Kitorang pun mcam pelik... Aik... macam tau jek makcik ni... Rupe2nye... makcik ni dulu cikgu.... (Aiseh... ada jodoh jek bertemu guru~~~) Cikgu skolah rendah.... Mesti anak murid sayang... Cikgu ni kelakar~ Comel~ 

So, disingkatkan pertemuan selepas berbincang baju apa nak di buat ( saye? baju kurung pahang, baju belah tepi ngan baju kurung mini)..... Kami pun beredar dengan puasnye.... Yey! Dapat gak tempah kat tempat murah... Berbaloi melilau mencari tukang jahit.

Nape tempah baju kurung? 

Owh... bulan 3 ni ada 2 kenduri kawen yang nak ku pergi so, alang2 tu... buat la baju kurung baru... Boleh la kitorang melawa slaen menjadi baju untuk gi praktikal nanti.... ;)
Catat Ulasan